Η Γαστρονομία του Βόλου

/Η Γαστρονομία του Βόλου
Η Γαστρονομία του Βόλου 2017-05-22T08:11:25+00:00

Βόλος

Για πολλούς, σίγουρα για όλους τους βολιώτες, η πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας κι όχι μόνο… Στο κέντρο της χώρας, η πόλη που συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα, απλώνει τα πέπλα της αγκαλιάζοντας την πιο όμορφη γωνιά του Παγασητικού κόλπου. Μισή μόλις ώρα δρόμος χωρίζει τον επισκέπτη του πανέμορφου Βόλου από την υπέροχη παρθένα φύση του βουνού των Κενταύρων, το Πήλιο.Μια πόλη απόλυτα ταυτισμένη γαστρονομικά με τα τσιπουράδικα, διατηρεί παράδοση και ποιότητα, φοράει τα καλά της και είναι έτοιμη να μας ταξιδέψει σε εξαιρετικές γευστικές προτάσεις.

Τσίπουρο

Ο Βόλος είναι διάσημος για τα τσιπουράδικα, τα οποία ακολουθεί μια ιστορία από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η τοπική παράδοση και η ιστορία της απόσταξης του τσίπουρου μας ταξιδεύει πίσω την εποχή που οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιωνία κουβαλώντας μαζί συνταγές για παραδοσιακό σμυρνιό τσίπουρο, κάνοντας σπιτική απόσταξη με μεγάλο μεράκι. Σήμερα, το τσίπουρο έχει καθιερωθεί ως το παραδοσιακό ποτό της περιοχής, ταιριάζει θεϊκά με θαλασσινούς μεζέδες, καπνιστά ψάρια, αλίπαστα, όστρακα, οστρακόδερμα και μαλάκια.

Εκτός από τα φημισμένα τσιπουράδικα στην διαφύλαξη της «Αύλης κληρονομιάς» του Βόλου, την τοπική γαστρονομία του, συμβάλλουν και τα παρακάτω:

Χαλβάς: (χαλβάς κυλινδρικού σχήματος , με cranberries, με αμύγδαλα ή και μεμαύρη σοκολάτα ο Βολιώτικος χαλβάς κλέβει πάντα τις εντυπώσεις με την γεύση του και την τριφτή του υφή.)

Λουκάνικο των Βλάχων: (το διάσημο χοιρινό λουκάνικο με το έντονο άρωμα που οφείλεται κυρίως στον τρόπο αφυδάτωσης και ξήρανσης του και χρησιμοποιείται στο σπετζοφάι για να δώσει την εξαίρετη γεύση του Πηλιορείτικου φαγητού)

Μήλο Φιρίκι: (ποικιλία μήλου με μικρό μέγεθος, σχήμα κυλινδρικό, χρώματος πρασινοκίτρινο με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρο και ιδιαίτερο άρωμα το οποίο καλλιεργείται στο Πήλιο τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα.)

Μήλο Ζαγοράς: (Μήλα διεθνώς φημισμένα και με πιστοποιημένη νοστιμάδα η οποία επισφραγίζεται από το 1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης».)

Παραδοσιακές χωριάτικες πίτες: (φρέσκα υλικά κατευθείαν από την Θεσσαλική φύση «αγκαλιάζονται» με το τραγανό και γευστικά ασυναγώνιστο παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο σε μια γαστρονομική απόλαυση που ικανοποίει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο)

Kάστανα: (Το κύριο χαρακτηριστικό της καστανιάς Πηλίου είναι ο μεγάλος σε μέγεθος καρπός του αλλά και η πλούσια υφή του. Τρώγονται είτε βραστά είτε ψητά.)

Κρασί: (Και αναφερόμαστε φυσικά στο διάσημο λευκό κρασί της Ν.Αγχίαλου. Αυτό που προσδίδει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κρασί της περιοχής σχετίζεται με την γειτνίαση των αμπελιών με τη θάλασσα ,χάρη της συναντάμε νεύρο και μία έντονη ξηρότητα που όμοια της δεν συναντάμε σε άλλα κρασιά.)

Γλυκά του Κουταλιού: (Πεντανόστιμα γλυκά που φτιάχνονται από τα φρούτα της περιοχής και οι γυναίκες του Πηλίου κατάφεραν να τα κάνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο.)

Τσιτσίραυλα: (είδος χόρτου το οποίο συλλέγεται την άνοιξη στο Πήλιο από ντόπιους οι οποίοι τα βράζουν με λίγο σέλινο και σκόρδο, σουρώνουν το νερό και τα κρατούν στο ξίδι ή στην άρμη. Έχουν μια γεύση ιδιάζουσα, εντελώς ξεχωριστή, αλησμόνητη. Είναι η σαλάτα που συνοδεύει το ψητό αρνί του Πάσχα αλλά και το Πηλιορείτικο τσίπουρο.)

Κονσερβολιά Πηλίου: (Είδος ελιάς με 13 τύπους ανάλογα με το μέγεθος της. Προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996, έχει χρώμα μελανοειδές έως μαύρο, τραγανή σάρκα και φρουτώδη γεύση.)