Η Πόλη του Βόλου

/Η Πόλη του Βόλου
Η Πόλη του Βόλου 2017-05-22T08:11:25+00:00

Βόλος \ η πατρίδα του Ευ Ζην

Στην Κεντρική Ελλάδα, η αρχαία Ιωλκός, γνωστή από την Αργοναυτική εκστρατεία, είναι ο Βόλος του σήμερα. Μια πόλη φιλόξενη, ανοιχτή, γοητευτική, που απλώνεται στα πόδια του Πηλίου αγκαλιάζοντας τον Παγασητικό κόλπο. Η αίσθηση που αφήνει δεν ξεχνιέται. Άρωμα του χθες στις παλιές γειτονιές, ρυθμός ζωντανός που δίνουν οι χιλιάδες φοιτητές, η αύρα της θάλασσας που ενώνεται με τον φρέσκο αέρα του Πηλίου… Όλα αυτά δίνουν στον Βόλο ταυτότητα ξεχωριστή.

Θα την ανακαλύψετε στα βιομηχανικά κτήρια που έγιναν πολυχώροι, μουσεία, εκθεσιακά και εμπορικά κέντρα. Θα τη νιώσετε με μια βόλτα στην παραλία, που είναι γεμάτη κόσμο, τσιπουράδικα, ζαχαροπλαστεία, μπαράκια, ιστορικά κτήρια.

Μια υπέροχη βαθιά ανάσα ομορφιάς είναι ο Βόλος, που θα σας γεμίσει ελευθερία

Αξίζει να δείτε

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, χτισμένο το 1909. Ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ευρήματα από το Σέσκλο και το Διμηνιό, γλυπτά της κλασικής εποχής και αλεξανδρινά ανάγλυφα από τη Δημητριάδα.

Την Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια

Το κόκκινο σπίτι, γνωστό στους Βολιώτες ως το «σπίτι με τα τριαντάφυλλα», λειτουργεί ως μουσείο-πινακοθήκη της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια. Αξίζει να το δει κανείς για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του.

Τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα

Αξίζει ένα πέρασμα από δω για να θαυμάσετε ένα μοναδικό για την Ελλάδα δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, το πρώην ατμοκίνητο πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα στη συνοικία Παλαιά. Διαθέτει μουσείο πλινθοκεραμοποιείας, εστιατόρια, μουσική σκηνή, μπαρ κ.ά..

Το Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Στεγάζει τη συλλογή του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα, με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Τον Σιδηροδρομικός σταθμό Βόλου

Το κτίριο χτίστηκε το 1884, σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο ντε Κίρικο

( πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο, που γεννήθηκε στον Βόλο το 1888 ). Η μορφή του παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη στο χρόνο και στον όροφο του σταθμού λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή.

Τον Προϊστορικό οικισμό Σέσκλου

Περίπου 15 χλμ. δυτικά του Βόλου, πάνω στο λόφο Καστράκι είναι από τους παλαιότερους που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας.

Το Δίμηνι

Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από τον Βόλο. Το 1980 στα ΝΑ του λόφου με τα νεολιθικά λείψανα αποκαλύφθηκε σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός. Σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα.

Αξίζει να ζήσετε

Τη θάλασσα

Περαντζάδα πλάι στο λιμάνι, βόλτα ανάμεσα στα café της παραλιακής, ρομαντικοί περίπατοι μέσα στο μοντέρνο πάρκο του Αναύρου, φωτογραφικές πόζες στην γέφυρα απέναντι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με λίγα λόγια, όταν μια πόλη… το ‘χει (το θαλασσινό στοιχείο), χαρακτηρίζεται από αυτό.

Το βουνό

Χτισμένος στους πρόποδες του Πηλίου, ο Βόλος έχει «κλέψει» πολλή από την μαγεία του Βουνού των Κενταύρων. Οι γεύσεις, η φιλοξενία και η θέα συμπεριλαμβάνονται στα «κλοπιμαία». Το καλύτερο είναι όμως πως ανά πάσα στιγμή από το αστικό κέντρο του Βόλου μπορούμε μέσα σε λίγα λεπτά να μεταφερθούμε στα γραφικά χωριουδάκια, στα υπέροχα δάση και στις φιλόξενες γωνιές του Πηλίου.

Την Ιστορία

Εκτός όμως από τα παραμύθια, η Μαγνησία διαθέτει και πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Γνωρίστε το στους πανάρχαιους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν στα χωριά Σέσκλο και Διμήνι, χρονολογούμενοι από την 7η χιλιετία προ Χριστού. Τα ευρήματα αποδεικνύουν πως η περιοχή της Θεσσαλίας ανήκει στις πρώτες κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας.

Η παράδοση του τρένου

Αν έχετε ταξιδέψει με το τρένο για τον Βόλο, ξέρετε τι εννοούμε. Ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης είναι ένας από τους πιο γραφικούς της χώρας, και σχεδιάστηκε από τον Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του μεγάλου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, που γεννήθηκε στον Βόλο. Αλλά η παράδοση της αμαξοστοιχίας δεν σταματά εδώ. Ο θρυλικός Μουτζούρης ξεκίνησε τις γοητευτικές διαδρομές του στο Πήλιο το 1895. Η γραμμή σχεδιάστηκε από τον Ντε Κίρικο και πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του.